Ať už má váš mazlíček jedno-, dvou- nebo třívrstvý typ srsti, pravidelná péče o ni je naprostou nezbytností a to i mimo období línání! Pravidelné kartáčování a česání napomáhá udržovat vašeho psa nejen čistého a zdravého, přispívá také k posílení vašeho vzájemného pouta. Zde se dozvíte, jaký typ srsti má váš chlupatý kamarád a jak o ni správně pečovat!
Pro správnou péči o srst potřebujete pouze dvě věci - kartáč a hřeben. S těmito pomůckami zbavíte psa přebytečných a zplstnatělých chlupů. Po kartáčování je nutné zkontrolovat pomocí hřebenu, zda jste kompletně odstranili veškerou zplstnatělou srst. Místa, kde se z chlupů již vytvořily chuchvalce, lze opatrně vystřihnout pomocí nůžek se zaoblenými špičkami. U krátkosrstých psů stačí kartáčovat dvakrát týdně, u dlouhosrstých plemen by se měla srst pročesávat každý den. V případě velmi hrubé srsti je zapotřebí použití trimovacích pomůcek.
Pokud máte psa s dvouvrstvým typem srsti, měli byste ho nejen pravidelně kartáčovat, ale také koupat. Je to proto, že při kartáčování dochází k mastění a odloupávání kůže a tím pádem i ke zvýšenemu mastění srsti. Obecně se doporučuje mytí psů s dvouvrstvou srstí každých 4-8 týdnů. Vzhledem k vyššímu pH u psů je nutné používat pouze speciální šampony pro psy. Za žádných okolností nepoužívejte šampony určené pro lidi. Ty jsou svým složením velmi kyselé a mohly by citlivou kůži psa nepříjemně podráždit.
Psi se nepotí, a proto by se neměli ani stříhat! Vašemu mazlíčkovi tím v žádném případě neprospějete, ba naopak, zbavíte ho jeho přirozeného kabátku - jeho ochranného štítu. Jedinou výjimku jsou psi s jednovrstvou srstí, která má tendenci plstnatět, pokud není pravidelně kartáčována. V případě, že je srst již příliš zplstnatělá, existuje pouze jediné řešení a sice nechat pejska ostříhat. Jeho srst se totiž stává neprodyšnou a neumožňuje přirozenou tepelnou regulaci. Především v letních měsících může splstnatělá srst vést až k tepelnému šoku zvířete. Samotné stříhání se provádí za pomoci vhodného přístroje vždy od hlavy zvířete směrem k ocasu.